ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΣΧΙΝΟΥ

Ο σχίνος ως γνωστόν καλλιεργείται και δίνει μαστίχη μόνο στο νότιο τμήμα του Νησιού (και συγκεκριμένα μόνο στα Μαστιχόχωρα και σε μερικές γειτονικές κοινότητες των Καμποχώρων). Εφύτευσαν παλαιότερα και σε άλλα διαμερίσματα του Νησιού σχίνους αλλά αν και αναπτύχθηκαν δεν έδωσαν ποτέ μαστίχη.

Ο σχίνος καταλαμβάνει έκταση 20,000 περίπου στρεμμάτων και είναι διασπαρμένος ως επί το πλείστον και στις πιο άγονες πλαγιές, όπου οι άλλες καλλιέργειες, της ελιάς επί παραδείγματι και της αμυγδαλιάς θα απέδιδαν πολύ λιγότερο.

Ο αριθμός των δένδρων του μαστιχοφόρου σχίνου ανέρχεται σε 2,000,000 περίπου με μέση ετήσια απόδοση μαστίχης 150,000 οκάδες. Παρά την μεγάλη σημερινή κρίση που περνούν στο ζήτημα της διάθεσής τους τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η μαστίχη εν τούτοις αποδίδει στον τόπο ένα αρκετά υπολογίσιμο ποσό που ανέρχεται σε 6 δισεκατομμύρια σημερινές δραχμές, δηλαδή περίπου 30,000 χρυσές λίρες Αγγλίας, που πολλές φορές δεν τα παίρνουμε από τις πρωτεύουσες καλλιέργειες του Νησιού Εσπεριδοειδών και Ελιάς.

Οι περισσότεροι σχινοκαλλιεργητές θα έχουν αντιληφθεί ότι και ο σχίνος αν και είναι θάμνος με λιγότερες απαιτήσεις σε σύγκριση με άλλα δένδρα (ελιά, αμυγδαλιά κλπ.) εν τούτοις έχει και αυτός τις απαιτήσεις του. Θα έχουν επίσης προσέξει ότι οι σχίνοι που είναι φυτεμένοι σε γονιμότερα εδάφη μεγαλώνουν γρηγορότερα, είναι θαλλερότεροι και αποδίδουν και περισσότερο μαστίχι. Γι’ αυτό κάθε χρόνο και μετά τις πρώτες βροχές πρέπει απαραίτητα να γίνεται ένα όργωμα ή σκάψιμο, για να χαλούν τα τραπέζια και για να μπορέσουν τα νερά του χειμώνα να απορροφηθούν καλύτερα από το έδαφος.

Απαραίτητο είναι επίσης και το ανοιξιάτικο σκάψιμο, γιατί με αυτό καταστρέφονται τα αγριόχορτα και ψιλοχωματίζεται το χώμα και έτσι περιορίζεται η εξάτμιση του νερού και συγκρατείται καλύτερα η υγρασία του εδάφους.

Ο σχίνος επίσης εκτός από την καλλιέργεια του εδάφους έχει ανάγκη και από λίπανση γιατί τα σχινόδενδρα που λιπάνθηκαν κανονικά έδωσαν περισσότερο μαστίχι. Στα γονιμότερα κάπως εδάφη μπορούμε να μεταχειριστούμε τον παλιό τύπο 6-8-8 σε αναλογία ½-1 οκά κατά σχινόδενδρο ή 60-60 οκάδες στο στρέμμα.

Ενώ στα φτωχότερα και πιο άγονα εδάφη την Θειική αμμωνία ή το Νίτρο σε αναλογία 100-200 δράμια κατά δένδρο ή 35-40 οκάδες κατά στρέμμα.

Επίσης και η λίπανση των σχινοδένδρων με ζωική κόπρο δίνει καλά αποτελέσματα αρκεί να γίνει με κανονικές δόσεις (20-25 οκάδες κατά δένδρο) και η προσθήκη της να γίνει πρώιμα (Νοέμβριο – Δεκέμβριο)

Η προσθήκη της κοπριάς και του λιπάσματος 6-8-8 μπορεί να γίνει κατά το πρώτο σκάψιμο του εδάφους των σχινόδενδρων ενώ της αμμωνίας και του νίτρου λίγο αργότερα (Ιανουάριο – Φεβρουάριο).

Το λίπασμα ή την κοπριά ή τα σκορπίζουμε κάτω από τα δένδρα (όταν είναι φυτεμένα πολύ κοντά )και τα σκεπάζουμε με ένα βαθύ όργωμα ή σκάψιμο, ή ανοίγουμε μεταξύ των δένδρων αυλάκια βάθους και πλάτους 20-25 πόντων και ρίχνουμε μέσα το λίπασμα ή την κοπριά και τα σκεπάζουμε κατόπιν, ή ανοίγουμε κυκλικά αυλάκια σε απόσταση 1-11/2 μέτρου από τον κορμό (όταν τα σχινόδενδρα είναι πολύ αραιά) βάθους και πλάτους 20-25 πόντους, και ρίχνουμε μέσα το λίπασμα ή την κοπριά και τα σκεπάζουμε κατόπιν με το χώμα.

Και το καθάρισμα των σχίνων (τουλάχιστον κάθε 2-3 χρόνια) από τα ξερά κλαδιά και το κανονικό αραίωμα των πολύ πυκνών κλαδιών τους για τον καλύτερο αερισμό των σχινοδένδρων είναι επίσης απαραίτητη εργασία και πρέπει να γίνεται από τους σχινοκαλλιεργητές γιατί ξαλαφρώνει τα δένδρα.

Σπύρος Λειψάκις (Γεωπόνος Α.Ε.Ε.Χ.Π. και λιπασμάτων)

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1950

Αρχική σελίδα

 

Αυτή η σελίδα είναι μέρος της σελίδας του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χίου

This is a part of 5th Primary School of Chios Island Web page.

Copyright by Themis Kolliarosemail029.gif (3983 bytes)