Στις 13 Ιουλίου με την πρώτη σύνοδο της νέας περιόδου στην Ευρωβουλή, παρουσία παλιών και νέων ευρωβουλευτών η Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου θα δώσει για τελευταία φορά παρουσία σε ένα θεσμό που υπηρέτησε τα τελευταία πέντε χρόνια, με ιδιαίτερη εργατικότητα, τόση ώστε να αναδειχθεί ως η πρώτη στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα και σε σύνολο 920 ευρωβουλευτών στη γενική κατάσταση να είναι τρίτη.
Βέβαια, αυτό δεν αποτέλεσε ικανό κριτήριο για τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για να την περιλάβει και στο νέο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, που ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή.
Η ίδια αποδέχεται τη βούληση του Προέδρου του κόμματος και σε συνέντευξή της στο Ράδιο «Αλήθεια» τον ευχαρίστησε για την ευκαιρία των 5 χρόνων που θήτευσε στην Ευρωβουλή.
«Εγώ ποτέ δε ζήτησα, δεν τόλμησα να βάλω την προσωπική μου θέληση μπροστά στην ευθύνη του πρωθυπουργού να μορφοποιήσει ένα ευρωψηφοδέλτιο, σύμφωνα με τη δική του κρίση», εξήγησε και δήλωσε συγκινημένη για όσους τοπικά ενήργησαν ζητώντας την ένταξή της και στο νέο ψηφοδέλτιο.
Μπορεί το «σεμνά και ταπεινά» ως σλόγκαν της Κυβέρνησης Καραμανλή να ακούγεται – μετά τα όσα έχουν συμβεί κατά το διάστημα διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ – ακόμη και ως ανέκδοτο, όμως στην περίπτωση της Μαρίας Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου και ακούγεται και βρίσκει εφαρμογή με την πραγματική του έννοια.
Η ίδια, κρίνοντας την θητεία της, εστίασε στην εντατική δουλειά:
«Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να δουλέψω εντατικά στους τομείς στους οποίους τάχθηκα και να προσπαθήσω να προχωρήσω ορισμένες πολιτικές, να διατυπώσω προτάσεις και να βοηθήσω στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στη συμμετοχή του τόπου μου – με την ευρεία έννοια της Ελλάδας και τη στενή έννοια της Χίου – και των περιοχών της Ελλάδας, ιδιαίτερα των νησιωτικών, στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».
Σήμερα που η αποχή από την Ευρω – κάλπη φαίνεται πιθανή για ένα μεγάλο ποσοστό των ελλήνων πολιτών, ένεκα και του τριήμερου του Αγίου Πνεύματος, η ίδια θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα είναι μεγάλο λάθος.
«Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές δεν είναι υποχρέωση, είναι ανάγκη, είναι η εκπλήρωση μιας ευθύνης. Ο κάθε ευρωπαίος πολίτης έχει ευθύνη να συμμετέχει για να διαμορφώσει μια Ευρώπη όπως εκείνος την επιθυμεί», υποστήριξε και κάλεσε τους Έλληνες να διαλέξουν σωστά, προκρίνοντας την ευρωπαϊκή εμπειρία, την οποία απέδωσε στο κόμμα που και εκείνη εκπροσωπεί.
Παράλληλα επισήμανε ότι κακώς κάποια κόμματα προσδίδουν στις ευρωεκλογές εθνικό χαρακτήρα:
«Δημοψήφισμα, ψήφος διαμαρτυρίας, χαλαρή ψήφος, όλα αυτά δεν μας ταιριάζουν. Είμαστε συνειδητοποιημένοι, ευρωπαίοι πολίτες, Έλληνες που θέλουμε δυνατά το κόμμα μας να εκπροσωπηθεί μέσα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό κόμμα και να έχουμε μια δυνατή φωνή στην Ευρώπη».
Από τα μαθήματα που πήρε από τη συμμετοχή της στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ότι γα τίποτα δεν μπορείς να είσαι ο απόλυτος κύριος των αποφάσεων:
«Καμία απόφαση δεν παίρνεται από ένα ευρωπαϊκό κόμμα γιατί κανένα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Για όλες τις αποφάσεις πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη συμφωνία. Πρέπει να γίνουν ορισμένες υποχωρήσεις, να βρεθούν ορισμένες συμβιβαστικές λύσεις. Σ’ αυτό κερδίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες, ότι βρίσκεται ο μέσος δρόμος που εξυπηρετεί τους πιο πολλούς», είπε χαρακτηριστικά.
Ως το κυριότερο πρόβλημα των ευρωπαίων πολιτών ανέφερε εκείνο της ανεργίας, αλλά πιστή στην πολιτική γραμμή του κόμματος, τάχθηκε με τις απόψεις του Ευρωπαίου Προέδρου και των ηγετών της Τρόικας που πρόσφατα στην σύνοδο της Πράγας υιοθέτησαν την «ευέλικτη» εργασία. Στον ελλαδικό χώρο υπεραμύνθηκε των πολιτικών του υπουργείου Απασχόλησης:
«Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Απασχόλησης καλύπτει εκείνους που εργάζονται λιγότερες μέρες, τις υπόλοιπες μέρες τους τις πληρώνει. Δίνει τρομερές ευκαιρίες κατάρτισης και επανακατάρτισης, δίνει μέτρα στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν εκπαιδευόμενους. Είναι πολλές οι ευκαιρίες, μήπως δεν τις ξέρουμε; Μήπως δεν τις εκμεταλλευόμαστε;
Σίγουρα έχουμε έλλειμμα στην πληροφόρηση», κατέληξε.
Στις εκκρεμότητές της πάντως περιέλαβε ένα θέμα που σχετίζεται με τη Χίο και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δεν είναι άλλο από το να βρει ο Κώστας Περρίκος τη θέση που του αρμόζει στον Οίκο της Ευρώπης που σχεδιάζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ίδια έχει θέσει το θέμα, πρότεινε όμως στους άμεσα ενδιαφερόμενους να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.
Χρ. Ψ.
|