ΜΙΚΡΗ ήταν τελικά η ανταπόκριση του κοινού στο κάλεσμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου για μια δωρεάν ξενάγηση στα σημαντικά εκθέματα που φιλοξενούνται στις προθήκες του, με την ευκαιρία της χθεσινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι επισκέπτες που επισκέφθηκαν το Μουσείο της Χίου είχαν όμως την ευκαιρία να απολαύσουν πραγματικά το λιτό και κατανοητό λόγο της αρχαιολόγου Δέσποινας Τσαρδάκα που με παραστατικό τρόπο κατάφερε μέσα σε λιγότερο από μία ώρα να ταξιδέψει τους επισκέπτες στην κοινωνική πολιτική και οικονομική ιστορία, μεγαλύτερη των δέκα αιώνων, της κλασικής ιστορικής περιόδου του τόπου μας. Αυτή δηλαδή που καλύπτει το Μουσείο με τα παλαιότερα ευρήματα να έχουν χρονολογηθεί από τον 10 αιώνα π.Χ. έως και τους πρώτους μ.Χ. αιώνες τα νεότερα.
Αρκετές αναφορές έγιναν και στους μύθους που περιβάλλουν τον πρώτο βασιλιά της Χίου τον Οινοπίωνα που μύησε τους πρώτους κατοίκους του νησιού στην τέχνη της οινοποιίας. Ενδιαφέρων παρουσίασε και η αναφορά της Δέσποινας Τσαρδάκα στη θεωρία που αναπτύσσει η ερευνήτρια φιλόλογος Αθηνά Λουτράρη και η οποία «θέλει» τη σφίγγα, που εμφανίζεται ως σύμβολο του νησιού, να έχει άμεση σχέση με τον τάφο του Οινοπίωνα εν είδη φρουρού του.
Ακόμη μια φορά βέβαια τα εκθέματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον του κοινού ήταν η εγχάρακτη σε μαρμάρινη πλάκα επιστολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Χίο, αλλά και το κρανίο με την τρύπα που αποδεικνύει ότι η ιατρική επιστήμη και ειδικότερα οι χειρουργικές επεμβάσεις ήταν γνώριμη πρακτική στους προγόνους μας.
Γ.Π.
|