 |
.
.
|
. |
Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (5/11/1999)
Πορεία του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
|
. |
2. Υποδείξεις & οδηγίες |
. |
Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προβλέπονται στον φάκελο του σχεδιασμού από το αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΧΩΔΕ).
Ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ) Ν. 1577/85 αρθρ. 29 παρ. 5β, προβλέπει πρόσβαση σε όλα τα κτίρια και χρήση ανελκυστήρα εφόσον υφίσταται έστω και ένας επιπλέον του ισογείου όροφος. Προσθήκες και παρεμβάσεις αναφερόμενες στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μέχρι σήμερα, έχουν θεσμοθετηθεί στα παρακάτω άρθρα του Γ.Ο.Κ. και του Κτιριοδομικού κανονισμού. Γ.Ο.Κ.- (άρθρο 29, παρ.5,β :Ειδικές περιπτώσεις)
Κτιριοδομικός κανονισμός-άρθρο 14:Κεκλιμένα επίπεδα κυκλοφορίας πεζών (ράμπες)
Κτιριοδομικός κανονισμός-άρθρο 16:Χειρολισθήρες (κουπαστές)
Κτιριοδομικός κανονισμός-άρθρο 21:Προσπέλαση στις εισόδους εξόδους κτιρίων
Κτιριοδομικός κανονισμός-άρθρο 24:Πεζοδρόμια
Κτιριοδομικός κανονισμός-άρθρο 29:Ανελκυστήρες
Κτιριοδομικός κανονισμός-άρθρο 32,παρ.3:Γραμματοκιβώτια
Με τον νέο Γ.Ο.Κ. προβλέπεται ακόμα:
- Κατασκευή λωρίδων κυκλοφορίας τυφλών και ηχητικοί σηματοδότες για τους έχοντες προβλήματα όρασης.
- Εξυπηρέτηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες κατά προτεραιότητα στις Δημόσιες Υπηρεσίες και τοποθέτηση πινακίδων για το σκοπό αυτό ώστε τα άτομα αυτά να μη χρειάζεται να αντιδικούν με τους άλλους συναλλασσόμενους πολίτες.
- Πρόβλεψη χώρου στάθμευσης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες σε όσες υπηρεσίες υπάρχουν χώροι στάθμευσης.
- Τηλεφωνικοί θάλαμοι τοποθετημένοι σε ύψος τέτοιο ώστε να χρησιμοποιούνται από άτομα που κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια.
- Πρόβλεψη στους χώρους αναψυχής (κέντρα διασκέδασης, καφετέριες αλλά και ξενοδοχεία) για πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους, στις τουαλέτες και στα ξενοδοχεία για ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια.
Οι επισημάνσεις που υποδεικνύουμε παρακάτω στοχεύουν στο να δημιουργηθεί με τον συντομότερο και πιο εύκολο τρόπο ένα προσβάσιμο κέντρο στην πόλη.
|
. |
Κίνηση στα πεζοδρόμια
α) Το πλάτος του πεζοδρομίου να είναι τουλάχιστον 3.00μ και να υπάρχει οδηγός όδευσης τυφλών.
β) Να μην μειώνεται το πλάτος του πεζοδρομίου με :
*Καλάθια αχρήστων
*Καθίσματα
*Φύτευση
*Προσθήκες καταστημάτων
γ) Να μην είναι η κλίση του πεζοδρομίου μεγαλύτερη του 12% εμποδίζοντας την διέλευση ατόμων με Ειδικές ανάγκες, και αν υπάρχουν υψομετρικές διαφορές να χρησιμοποιούνται ράμπες.
δ) Το δάπεδο του πεζοδρομίου να είναι κατασκευασμένο από υλικό που εξασφαλίζει την αντιολισθηρότητα, την αντοχή, την ευκολία στον καθαρισμό, την μικρή αντανακλαστικότητα κλπ.
 |
. |
Διαβάσεις
α)Το ελάχιστο πλάτος της διάβασης να είναι τουλάχιστον 2.50μ και να υποδηλώνεται η προτεραιότητα των πεζών με σήμανση stop τουλάχιστον 1μ πριν την διάβαση.
β) Όπου επιβάλλεται η σύνδεση πεζοδρομίου και οδοστρώματος(νησίδες, διαβάσεις πεζών κ.α.) να υπάρχουν σκάφες πλάτους τουλάχιστον 1.50μ.
Στάθμευση
α) Να υπάρχει πρόβλεψη για χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με εύκολη πρόσβαση και μεγαλύτερες διαστάσεις από τις συνήθεις. Επίσης απαραίτητη είναι η ευκρινής σήμανση τόσο με επιστήλια πινακίδα όσο και στο οδόστρωμα. Να γίνεται αστυνόμευση αυτών των θέσεων στάθμευσης ώστε να χρησιμοποιούνται μόνο από άτομα που έχουν στα οχήματα τους το ανάλογο σήμα.
β) Όσο αφορά το σύνολο των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων ατόμων με ειδικές ανάγκες αυτό είναι 5%επί του συνόλου των προβλεπόμενων θέσεων ή μια τουλάχιστον θέση σε περιπτώσεις μικρών χώρων στάθμευσης
Για την διευκόλυνση ατόμων με προβλήματα όρασης
α) Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οδηγός όδευσης τυφλών, ο οποίος είναι μια λωρίδα της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών με διαφορετική υφή και χρώμα από το δάπεδο που αποβλέπει στην καθοδήγηση και ασφαλή μετακίνηση ατόμων με προβλήματα στην όραση.
β) Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια σε ύψος μικρότερο των 2.20μ μέσα ή έξω από την ελεύθερη ζώνη όδευσης των πεζών, και αν ναι, να προβάλλονται στο έδαφος με τρόπο ανιχνεύσιμο από το μπαστούνι των τυφλών
γ) Να υπάρχει ειδική σήμανση επιπέδια, με αλλαγή του ύψους του δαπέδου και συγχρόνως με έντονη χρωματική αντίθεση για τους αμβλύωπες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν φωτεινοί-ηχητικοί σηματοδότες που εκπέμπουν διαφορετικής συχνότητας ήχους.
|
. |
Προτάσεις για δράσεις του Δήμου
Εκτός από τα προαναφερόμενα σημεία για την διόρθωση των τμημάτων της πόλης καταθέτουμε και κάποιες άλλες προτάσεις που θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση μιας «Πόλης χωρίς φραγμούς».
- Οργάνωση Ημερίδας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μηχανικών και του κοινού, αλλά και την προώθηση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων. Συνεχής προβολή θεμάτων που σχετίζονται με την προσπελασιμότητα από τις στήλες των εντύπων των Δήμων.
- Περαιτέρω μελέτη και διερεύνηση ειδικών θεμάτων σχετικών με τη προσπελασιμότητα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες με τη σύσταση Ομάδων Εργασίας. Έκδοση ενός εύχρηστου τεύχους προδιαγραφών που θα διατίθεται σε όλους τους μηχανικούς,(σε συνδυασμό και με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες). Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η σύσταση Ομάδας Εργασίας, η οποία θα συνθέσει τις προδιαγραφές που παρέχονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και άλλους διεθνείς φορείς (π.χ. Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη δημιουργία εύκρινων σχεδίων, αλλά και στην εύκολη χρήση του τεύχους, σημεία στα οποία υστερούν πολύ οι προδιαγραφές του ΥΠΕΧΩΔΕ.
- Δημιουργία σεμιναρίου για θέματα σχεδιασμού για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, και εν συνεχεία μετατροπή του σε σεμινάριο διαρκούς εκπαίδευσης που θα εμπλουτίζεται κάθε φορά με βάση τις εξελίξεις στο θέμα.
- Παροχή συμβουλών προσπελασιμότητας σε μηχανικούς από ειδικά εκπαιδευμένο μηχανικό (σε συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες).
- Αγορά επιλεγμένων βιβλίων για τη βιβλιοθήκη του Δήμου σε θέματα σχεδιασμού για άτομα με ειδικές ανάγκες. Σύνδεση της βιβλιοθήκης του Δήμου με άλλες για εμπλουτισμό της βιβλιογραφίας σχετικά με τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
- Αποστολή της παρούσας εργασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Προτάσεις δράσεων σε συνεργασία με άλλους φορείς
- Σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων με συμμετοχή των Υπουργείων ΥΠΕΧΩΔΕ, Συγκοινωνιών και Υγείας - Πρόνοιας, του Δήμου και των ενδιαφερομένων, η οποία σε τακτό χρονικό διάστημα θα προχωρήσει στην αναθεώρηση και συμπλήρωση της υπάρχουσας νομοθεσίας. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην κατάρτιση υποχρεωτικών προδιαγραφών των τουριστικών εγκαταστάσεων.
- Άμεση ασφάλιση της προσπελασιμότητας όλων των δημόσιων κτιρίων.
- Άμεση λειτουργία σε όλο το κέντρο ενός συστήματος μεταφοράς « από πόρτα σε πόρτα» με τη χρήση μίνι-λεωφορείων προσπελάσιμων σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων. Συνεργασία του Δήμου με τους εμπλεκόμενους φορείς για την άμεση προώθηση και υλοποίηση του θέματος αυτού.
- Εξασφάλιση των θέσεων στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες που προτάθηκαν.
- Ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΟΤΑ, Δ/νση Τροχαίας κλπ) για την αυστηρή τήρηση διατάξεων που διευκολύνουν την κίνηση πεζών και ατόμων με ειδικές ανάγκες (π.χ. παράνομη στάθμευση σε πεζοδρόμια ή ράμπες, παράνομη κατάληψη πεζοδρομίου από καταστηματάρχες κλπ).
|
. |
… κάτι σαν επίλογος
...Η αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο στη ζωή, αντίθετα μια ανάπηρη στάση ζωής, δημιούργησε ανάπηρες πόλεις, πόλεις απάνθρωπες, που βάζουν στο περιθώριο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που τις κατοικεί...
Είναι μια σωστή διαπίστωση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ που εντοπίζει τις ελλείψεις της αστικής υποδομής, όλων των μεγάλων πόλεων, και με τις οδηγίες του, για επεμβάσεις στην υφιστάμενη κατάσταση των πόλεων, δημιουργεί τις προϋπόθεσης για την αυτόνομη διαβίωση και διακίνηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, ώστε με τη συμμετοχή τους σε κάθε κοινωνική, οικονομική και πολιτική δραστηριότητα να αισθάνονται σαν ισότιμα μέλη της κοινωνίας.
Έτσι, πιστεύουμε ότι δώσαμε το ερέθισμα για την δημιουργία ενός προσβάσιμου σε αρχική φάση κέντρου στην Χίο, με την συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων.
|
. |
Σ’ αυτή την έκθεση περιλαμβάνονται επίσης:
1. Συμπεράσματα από την επίσκεψη μας στις Δημόσιες Υπηρεσίες του Νομού που έχουν συναλλαγές με το κοινό.
>>Επιστροφή στην εισαγωγή |
. |
|
 |
|