|
|
1. Ο "Αγάς"
Την Καθαρή Δευτέρα στην πλατεία του χωριού και μπροστά σε κοσμοσυρροή από όλη τη Χίο, ένας ντόπιος μεταμφιέζεται σε Αγά και δικάζει με σκωπτικό τρόπο ντόπιους και ξένους. Ο Αγάς περιστοιχίζεται από την ακολουθία του (άνδρες ντυμένοι κατάλληλα) και καταφθάνει στην πλατεία για να δικάσει με εξαιρετική ... μεγαλοπρέπεια. Μετά τις δίκες ακολουθεί χορός με παραδοσιακά όργανα και μεζέδες που συμπληρώνονται με ντόπια ποτά (κρασί και σούμα).
Το έθιμο του "Αγά" ξεκίνησε τα χρόνια της τουρκοκρατίας όταν ο υπόδουλος Μεστούσης με καυστικό τρόπο αλλά ανώδυνα έδειχνε τη διαφωνία του στις επιλογές του κατακτητή. Η ρίζα όμως του εθίμου πρέπει να αναζητηθεί στην αρχαία Ελλάδα όπου με σκωπτικό τρόπο ο λαός εντόπιζε τα λάθη των αρχόντων. Άλλωστε από εκδηλώσεις με ανάλογο περιεχόμενο διαμορφώθηκε η αττική κωμωδία.
2. "Ο Φανός"
Το Μ. Σάββατο από το πρωί, οι νέοι μεταφέρουν ξύλα στην πλατεία. Αφού μαζευτούν μερικοί τόνοι (δεν είναι υπερβολή) ανάβει μια μεγάλη φωτιά. Όταν ακουστεί το "Χριστός Ανέστη" κατεβάζουν στη φωτιά τον Ιούδα και τον καίνε. Ο Ιούδας από νωρίς κρέμεται με σχοινιά πάνω από την φωτιά.
3. Το μεγάλο πανηγύρι της 15ης Αυγούστου
Η μεγάλη γιορτή για όλη την Ελλάδα δεν θα περνούσε χωρίς γλέντι στα Μεστά που οι κάτοικοί τους αναζητούν αφορμή για χορό. Αν κάποιος δεν κρατήσει έγκαιρα τραπέζι σε ένα από τα κέντρα που έχουν όργανα θα είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετηθεί το βράδυ. Όποιοι πάντως ζήσουν το γλέντι αυτό θα το θυμούνται για πολλά χρόνια.
4. Η γιορτή των Ψαράδων
Κάθε 17 Αυγούστου στο Λιμένα. Η γιορτή κρατά όλη μέρα. Πρωί πρωί (κατά τις 6 η ώρα) δίνεται η εκκίνηση για το διαγωνισμό του ψαρέματος. Οι βάρκες φεύγουν για να γυρίσουν στις 11 π.μ. οπότε παραδίδουν τα ψάρια για ζύγισμα. Αμέσως αρχίζει με τραγούδι και ποτό το καθάρισμα. Πολλές δεκάδες κιλά ψάρια (το ρεκόρ, που ευχόμαστε να καταρριφθεί, είναι 140 κιλά) θα μπουν σε μεγάλα καζάνια για την κακαβιά. Το βράδυ γίνεται ο καθιερωμένος χορός των ψαράδων σε κέντρο του Λιμένα όπου, αφού σερβιριστεί η κακαβιά και δοθούν τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού, τα παραδοσιακά όργανα συνοδεύουν τους ψαράδες στην επίδειξη των χορευτικών ικανοτήτων τους. Η συμμετοχή στο πρωινό διαγωνισμό είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να εξασφαλίσει κάποιος τραπέζι το βράδυ στο χορό.
Εκτός όμως από τις επίσημες γιορτές οι Μεστούσοι δε χάνουν ευκαιρία για γλέντι και χορό. Η παραμικρή ευκαιρία είναι αρκετή για να ανάψει το γλέντι. Πολύ πιο εύκολα στήνεται το γλέντι σ ένα σημαντικό γεγονός και ιδιαίτερα σ ένα γάμο. Στα Μεστά ο επισκέπτης θα είναι πολύ τυχερός αν δει όσα συμβαίνουν στο γάμο μια και διατηρείται όλο το παραδοσιακό τελετουργικό.
.
επιστροφή στα περιεχόμενα επιστροφή στην κεντρική σελίδα των Μεστών
.
.
|
|
|
|