.
Tο Μεσαιωνικό Χωριό των Μεστών
English
.
Δ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
.
.
I. Λαϊκή τέχνη
.
Στα Μεστά έχει κάποιος την ευκαιρία να γνωρίσει έναν από τους ελάχιστους πια λαϊκούς γλύπτες, το Σέργη Πατέντα. Στο εργαστήριό του που σμιλεύει την πέτρα, ο επισκέπτης θα διαπιστώσει το πηγαίο ταλέντο του καλλιτέχνη και θα θαυμάσει τα έργα του που θεαματικά καλύπτουν δύο ενότητες:
α. Ιστορία: Ο Τρωικός πόλεμος, σκηνές από την Οδύσσεια, μύθοι του Αισώπου, οι Περσικοί πόλεμοι, το στεφάνωμα από τον Περικλή του γλύπτη Φειδία, ο Μέγας Αλέξανδρος είναι μερικά από τα έργα που αναφέρονται στην αρχαία ιστορία. Θέματα από την τουρκοκρατία και τη νεότερη ιστορία όπως ο φόνος του Καποδίστρια, η δικτατορία του Μεταξά, ο εμφύλιος, τα βασανιστήρια της χούντας, το Πολυτεχνείο, ο πόλεμος στην Κύπρο και η ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. συγκίνησαν τον καλλιτέχνη.
β. Θρησκεία: Οι έξι μέρες της δημιουργίας, Αδάμ και Εύα, η εκδίωξη των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο, Κόλαση και Παράδεισος, Κάιν και Άβελ.
Στα Μεστά μπορεί επίσης να επισκεφθεί κάποιος το εργαστήρι υφαντικής της Έρης Αυγουστίδη στο θόλο του Γιουργάρα. Η Έρη με την τέχνη της συντηρεί μια πολύ παλιά παράδοση των Μεστών στα υφαντά. Η υφαντική τέχνη ήταν μια από τις κύριες ασχολίες των γυναικών στο παρελθόν. Η Έρη με την τέχνη του αργαλειού υφαίνει τα μοτίβα ακριβώς της Μεστούσικης παραδοσιακής υφαντικής.
Ένας άλλος Μεστούσης, ο Ηλίας ο Λυκουρίνας, υπηρετεί την αγιογραφία. Το εργαστήρι του βρίσκεται στον εξωτερικό δρόμο του χωριού που οδηγεί στο Λιμένα, δίπλα στον πύργο. Ο Ηλίας έχει αγιογραφήσει αρκετές εκκλησίες της Χίου και φιλοτέχνησε πολλές φορητές εικόνες.
.
επιστροφή στα περιεχόμενα       επιστροφή στην κεντρική σελίδα των Μεστών
.
.
II. Πολιτιστικές εκδηλώσεις
.
Στα Μεστά, όχι μόνον το καλοκαίρι αλλά ολόχρονα, πολλές γιορτές και άλλου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις φανερώνουν την προσπάθεια των Μεστούσων να διατηρήσουν την παράδοση του τόπου τους. Οι κυριότερες είναι:

1. Ο "Αγάς"
Την Καθαρή Δευτέρα στην πλατεία του χωριού και μπροστά σε κοσμοσυρροή από όλη τη Χίο, ένας ντόπιος μεταμφιέζεται σε Αγά και δικάζει με σκωπτικό τρόπο ντόπιους και ξένους. Ο Αγάς περιστοιχίζεται από την ακολουθία του (άνδρες ντυμένοι κατάλληλα) και καταφθάνει στην πλατεία για να δικάσει με εξαιρετική ... μεγαλοπρέπεια. Μετά τις δίκες ακολουθεί χορός με παραδοσιακά όργανα και μεζέδες που συμπληρώνονται με ντόπια ποτά (κρασί και σούμα).
Το έθιμο του "Αγά" ξεκίνησε τα χρόνια της τουρκοκρατίας όταν ο υπόδουλος Μεστούσης με καυστικό τρόπο αλλά ανώδυνα έδειχνε τη διαφωνία του στις επιλογές του κατακτητή. Η ρίζα όμως του εθίμου πρέπει να αναζητηθεί στην αρχαία Ελλάδα όπου με σκωπτικό τρόπο ο λαός εντόπιζε τα λάθη των αρχόντων. Άλλωστε από εκδηλώσεις με ανάλογο περιεχόμενο διαμορφώθηκε η αττική κωμωδία.

2. "Ο Φανός"
Το Μ. Σάββατο από το πρωί, οι νέοι μεταφέρουν ξύλα στην πλατεία. Αφού μαζευτούν μερικοί τόνοι (δεν είναι υπερβολή) ανάβει μια μεγάλη φωτιά. Όταν ακουστεί το "Χριστός Ανέστη" κατεβάζουν στη φωτιά τον Ιούδα και τον καίνε. Ο Ιούδας από νωρίς κρέμεται με σχοινιά πάνω από την φωτιά.

3. Το μεγάλο πανηγύρι της 15ης Αυγούστου
Η μεγάλη γιορτή για όλη την Ελλάδα δεν θα περνούσε χωρίς γλέντι στα Μεστά που οι κάτοικοί τους αναζητούν αφορμή για χορό. Αν κάποιος δεν κρατήσει έγκαιρα τραπέζι σε ένα από τα κέντρα που έχουν όργανα θα είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετηθεί το βράδυ. Όποιοι πάντως ζήσουν το γλέντι αυτό θα το θυμούνται για πολλά χρόνια.

4. Η γιορτή των Ψαράδων
Κάθε 17 Αυγούστου στο Λιμένα. Η γιορτή κρατά όλη μέρα. Πρωί πρωί (κατά τις 6 η ώρα) δίνεται η εκκίνηση για το διαγωνισμό του ψαρέματος. Οι βάρκες φεύγουν για να γυρίσουν στις 11 π.μ. οπότε παραδίδουν τα ψάρια για ζύγισμα. Αμέσως αρχίζει με τραγούδι και ποτό το καθάρισμα. Πολλές δεκάδες κιλά ψάρια (το ρεκόρ, που ευχόμαστε να καταρριφθεί, είναι 140 κιλά) θα μπουν σε μεγάλα καζάνια για την κακαβιά. Το βράδυ γίνεται ο καθιερωμένος χορός των ψαράδων σε κέντρο του Λιμένα όπου, αφού σερβιριστεί η κακαβιά και δοθούν τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού, τα παραδοσιακά όργανα συνοδεύουν τους ψαράδες στην επίδειξη των χορευτικών ικανοτήτων τους. Η συμμετοχή στο πρωινό διαγωνισμό είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να εξασφαλίσει κάποιος τραπέζι το βράδυ στο χορό.

Εκτός όμως από τις επίσημες γιορτές οι Μεστούσοι δε χάνουν ευκαιρία για γλέντι και χορό. Η παραμικρή ευκαιρία είναι αρκετή για να ανάψει το γλέντι. Πολύ πιο εύκολα στήνεται το γλέντι σ’ ένα σημαντικό γεγονός και ιδιαίτερα σ’ ένα γάμο. Στα Μεστά ο επισκέπτης θα είναι πολύ τυχερός αν δει όσα συμβαίνουν στο γάμο μια και διατηρείται όλο το παραδοσιακό τελετουργικό.
.
επιστροφή στα περιεχόμενα       επιστροφή στην κεντρική σελίδα των Μεστών
.
.

Αρχική Σελίδα Μεστών
Περιεχόμενα
Συλλογή Εικόνων
Χίος και Τουρισμός
.
.
Όλα τα κείμενα στην ενότητα "Μεστά", © 1993, 1997  A. Πασιαρδής

Σχεδιασμός και κατασκευή σελίδων © 1997 Ιάσων Κουφοδόντης για την