chiosΧίος - Online Κρατήσεις

ΧΙΟΣ - ΒΑΣΙΛΕΩΝΙΚΟ

.
Το χωριό Βασιλεώνοικο βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλεως της Χίου, πρωτεύουσας του Νομού και πολύ κοντά στον Κάμπο.
Η ονομασία Βασιλεώνοικο ή "ο Βασιλεώνοικος" είναι σύνθετη, αποτελούμενη από τις λέξεις βασιλέων και οίκος και προήλθε σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση από κατοικία βασιλέως που υπήρχε κάποτε στο χωριό. Αναφέρεται δε στην επιγραφή του Αττάλου η οποία βρέθηκε στη Μικρά Ασία.
Στα 1881, ο καταστροφικός σεισμός που ισοπέδωσε όλο το χωριό, το οποίο σύμφωνα με την "Ιστορία της Χίου" του Γ. Ζολώτα αποτελούνταν από λίγα σπίτια με κεντρική εκκλησία, τη σημερινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η τοπική παράδοση όμως λέει ότι στο χωριό υπήρχαν μόνο τρία σπίτια, στο λεγόμενο Τσιφλίκι της Σουλτάνας (Βαλιδέ Τσιφλίκ) κοντά στον Πύργο του Δοξαρά.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου αποτελούσε τον πυρήνα του χωριού και ήταν μικρός με δύο μόνο παράθυρα. Μετά το σεισμό όμως, ανεγέρθηκε μεγαλοπρεπέστερος από τους ίδιους τους κατοίκους, οι οποίοι τότε διατηρούσαν τη φήμη, εκτός των καλύτερων κηπουρών και των ακόμη καλύτερων κτιστών.
Τα σουλτάνικα κτήματα που βρίσκονταν σε εκείνη την περιοχή ενοικιάζονταν προς 200 γρόσια ετησίως, σαν φόρος στη Σουλτάνα. Οι ενοικιαστές είχαν και την υποχρέωση, μαζί με τους Δαφνούσους και τους Καρούσους, να επιβλέπουν και να συντηρούν τα υδραγωγεία της πόλης.
Μετά τη σφαγή του 1770 στην Πελοπόννησο, κατέφθασαν στη Χίο οικογένειες από εκεί και εγκαταστάθηκαν στο Βασιλεώνοικο με την άδεια του Τούρκου επιστάτη (Αγά), αφού το χωριό έκλεινε με πύλες, οι οποίες άνοιγαν μόνο με την άδειά του.

.