chiosΧίος - Online Κρατήσεις

ΧΙΟΣ - ΒΕΡΒΕΡΑΤΟ

.
Μόλις 7,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου βρίσκεται ένα ακόμη χωριό του Δήμου Καμποχώρων, το Βερβεράτο.
 Περικυκλωμένο από τα άλλα χωριά, το συναντάει κανείς λίγο παραπάνω από το Χαλκειός, συνεχίζοντας το δρόμο προς τα Δυτικά. Αν και μικρό χωριό, μπορεί και ξεχωρίζει με τις καλές πηγές και τα άφθονα νερά του.
Ορίζεται βόρεια από την περιοχή της Λαυρίνας, ανατολικά από το Χαλκειός, νότια από το Ζυφιά, και δυτικά από τον Προφήτη Ηλία. Για να καταλάβει κανείς πόσο ενωμένες είναι όλες αυτές οι τοποθεσίες μεταξύ τους, δεν έχει παρά να ανέβει σε ένα ύψωμα του χωριού, στη βουνώδη περιοχή των Πετράνων και να απολαύσει τη θέα που προσφέρεται από εκεί.
Στους κόλπους του περικλείει λίγα μόνο σπίτια, αφού οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 340 (απογραφή 1991). Ασχολούνται αρκετά με τη γεωργία και την παραγωγή κηπευτικών.
Μετά από τη συνένωση των επιμέρους οικισμών του Δήμου, το παλιό κοινοτικό κατάστημα του χωριού "παρέδωσε" το κτίριό του στη <ΔΕΥΑΚ> (Δημοτική Επιχείρηση Δήμου ΚΑμποχώρων), η οποία βρίσκεται στο μέσο του κεντρικού εξωτερικού δρόμου. Στη διπλανή αίθουσα λειτουργεί το Αγροτικό Ιατρείο. Το χωριό διαθέτει επίσης ένα μικρό γήπεδο, το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα.
Μολονότι το χωριό έχει χάσει το "παλιό του χρώμα", καθώς ελάχιστα από τα παλιά ήθη και έθιμά του έχουν παραμείνει, συνεχίζει να διατηρείται ζωντανό. Πυρήνας των εκδηλώσεων είναι ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογός του, ο οποίος με τη βοήθεια των κατοίκων προσπαθεί να βρει ευκαιρίες για την αναβάθμιση της περιοχής.
Αξιόλογη είναι η ιστορία του Βερβεράτου και η συμβολή του σε εκείνες τις δύσκολες, μαρτυρικές στιγμές των πολέμων. Το φανερώνουν άλλωστε τα ερείπια από τα οχυρά και τους Πύργους που σώζονται ως σήμερα.
Η ονομασία του χωριού, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, προήλθε από το "Βερβέρης", επώνυμο ενός Ισπανού κατοίκου του. Ένας από τους πύργους του χωριού του ανήκε, αλλά δυστυχώς ο χρόνος έχει αφήσει σε εμάς ελάχιστα απομεινάρια από όλα αυτά τα παραδοσιακά κτίσματα για να τα θαυμάζουμε και να μεταφερόμαστε σε εκείνες τις εποχές...
Από ψηλά τα μικρά σπίτια, επί το πλείστον διώροφα, που σχηματίζουν μεγάλα πυραμιδοειδή τετράπλευρα, φαίνονται συγκεντρωμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Γύρω τους τα πράσινα δέντρα ορίζουν ένα μεγάλο κύκλο που τα αγκαλιάζει και τα ανακουφίζει με τη δροσιά του το καλοκαίρι.

.